Olika vitaminer

Vitaminer och mineraler är något vi människor behöver få i oss för att kroppen och knoppen ska må bra. Kroppen behöver få i sig olika vitaminer för att kunna ta hand om kroppen både fysiskt och psykiskt.

2 grupper för vitaminer

Man kan dela in vitaminer i två olika grupper, fettlösliga och vattenlösliga vitaminer.

Fettlösliga Vattenlösliga
Dessa vitaminer kan lagras i fettet som finns i kroppen, om man skulle få i sig mer än vad kroppen faktiskt behöver. Dessa vitaminer kan inte lagras i kroppen. Det är viktigt att se över och tänka på sin kost och vad man stoppar i sig för kosttillskott för att inte få ett överflöd.

Vad är vitaminer?

Vitaminer är organiska ämnen som kroppen inte riktigt själv kan skapa. Det viktigt att vi får i oss olika vitaminer genom bra mat och i vissa fall av olika kosttillskott. Det är viktigt att vi försöker få i oss bra vitaminer genom en ordentlig kost, eftersom bra vitaminer finns i mat, tänk även på att en aktiv livsstil hjälper kroppen att må bra.

Köpa vitaminer

Är man intresserad av att köpa vitaminer och mineraler går det att göra på nätet hos många seriösa återförsäljare. Vi ger dig tips på var du kan köpa olika vitaminer och mineraler.

Restore.se – hos Restore hittar du ett stort sortiment av vitaminer och mineraler.

Apoteket.se – här kan du beställa vitaminer för ditt behov.

Varför behöver vi vitaminer?

Ens behov av vitaminer varierar för oss. Ens livsstil, ålder, kön eller om man är gravid påverkar ens behov av vitaminer. Generellt behövs vitaminer för att vi ska må bra. Det behövs inga stora mängder men de behövs för att vi ska fungera eftersom vi själva inte kan producera dem. Äter man vitaminer och mineraler som kosttillskott är det viktigt att man inte äter för mycket eller fel eftersom det inte är bra för kroppen. För att få ytterligare kosttillskott som är bra för dig och din kropp kan du besöka Restore.se.

Många vitaminer som man behöver ingår i enzymer som bidrar till kroppens metabolism och förbränning, skulle man få i sig för lite av dessa skulle det påverka kroppens energi och ork. Nedan listar vi olika vitaminer och varför man behöver de.

Olika vitaminer Vad gör vitaminer i kroppen? Var finns vitaminerna?
A-vitamin (fettlöslig) Bättre syn, bidrar till huden och slemhinnornas normala funktion. Är bra för dig som är gravid. Rotfrukter och grönsaker samt i matfett och mjölk.
D-vitamin (fettlöslig) Justerar kalciumet i skett och tänder. Finns i fetare fisk och i solljus.
E-vitamin (fettlöslig) Hjälper mot stress och fungerar som antioxidant. Avokado, fröer och vegetabilisk olja.
K-vitamin (fettlöslig) Blodkoagulering och hjälper kroppen ta upp kalcium. Finns i gröna grönsaker, kött och ägg.
B1 (vattenlöslig) Ger bättre ämnesomsättning. Fläsk, bönor och spannmål.
B2 (vattenlöslig) Bryter ner fett, protein och kolhydrater i kroppen. Finns mycket i kyckling, ägg, mjölk och kött.
B3 (vattenlöslig) Nödvändig för frisk hud, tunga, hår och naglar. Kyckling, fisk, kött och spannmål.
B5 (vattenlöslig) Bra för immunförsvar, stärker och återfuktar hud och hår. Fullkorn, balväxter och kött.
B6 (vattenlöslig) Bidrar till normal protein- och glykogenomsättning. Potatis, spannmål och animaliska produkter.
B7 (vattenlöslig) För bättre hud, hår och nervsystem. Samt hjälper till att bryta ner kolhydrater, fett och proteiner. Äggula, gryn och lever.
B9- (vattenlöslig) Bildning av nya celler och röda blodkroppar. Bönor, kikärtor och bladgrönsaker.
B12 (vattenlöslig) Behövs för många av kroppens viktiga funktioner. Finns i fisk och ägg.
C-vitamin (vattenlöslig) Skyddar mot stress, bra för immunförsvaret och håller igång din energinivå. Bär, grönsaker och citrusfrukter.